Tessely Zoltán

BicskeSzent István út 1.3. választókerület
2017 Mar. 20 17:01

Interpelláció

Hétfőn „Hogyan áll az előző fejlesztési ciklus lezárásra?” címmel interpellációt nyújtottam be Hörcsik Richárddal, az Európai Ügyek Bizottságának elnökével közösen Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, aki halaszthatatlan közfeladata elvégzése miatt Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárát jelölte ki válaszadásra:

 

 

„Tisztelt Házelnök Úr, Képviselőtársaim, Igen Tisztelt Államtitkár Úr!

 

Bár ma már elsősorban a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus pályázatai és kifizetései vannak napirenden, azonban úgy gondolom, érdemes visszatekintenünk és felidéznünk az ezt megelőző programozási időszak tapasztalatait.

 

Emlékezzünk csak vissza: néhány éve még arról szóltak a hírek, hogy sürgős intézkedésekre és az intézményi háttér átalakítására van szükség annak érdekében, hogy elkerülhessük, 600-800 milliárd forintnyi uniós forrás elveszítését, a 8200 milliárdnyi hétéves keretből. Ez végül a hatékony kormányzati intézkedéseknek köszönhetően sikerült. 2015 augusztusáig 8000 milliárd forint lehívására került sor, év végére a kifizetések pedig megközelítették a 9000 milliárd forintot.

 

Bár a Bizottság – jórészt a 2007-től működő kiválasztási rendszerrel kapcsolatos kifogások miatt – többször felfüggesztette a kifizetéseket, a kormány szerepvállalásának köszönhetően a pályázók ebből a legtöbbször semmit sem érzékeltek.

 

A források lehívása hatékony volt, így hazánk elérte a kitűzött célt, és – az Európai Unió tagállamai közül elsőként – azok 100 százalékát fel tudta használni, így megerősödött az előző fejlesztési ciklusban.

 

Magyarország végül 108 százalékban használta fel a 2007-2013-as időszak uniós forrásait, 70.560 projekt részesült uniós támogatásban, összesen 9536 milliárd forint értékben.

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

 

2010 után sikerült a gazdaságot fejlődő pályára, az országot talpra állítani. Ebben nagy szerepe volt az uniós pénzek ésszerű felhasználásának is.

 

Mint tudjuk, az unióban semmi nem megygyorsan, így a dolgok lezárása sem. Ezért kérdezem tisztelt Államtitkár urat, hogy a 2007-2013-as fejlesztési ciklus zárása hogyan áll, sikerült-e már teljesen befejezni a folyamatot, hozzájutottunk-e a Magyarországnak megítélt összes forráshoz?

 

Várom Államtitkár úr megtisztelő válaszát!”

Tessely Zoltán

Bicske, Szent István út 1.
eseménynaptár