Tessely Zoltán

BicskeSzent István út 1.3. választókerület
2017 May. 19 12:11

Pázmándi Sportközpont avatója

 

A Nemzeti Sportközpontok feladata, hogy azt a nagyszerű döntést, amely a mindennapos testnevelés bevezetése volt, azt infrastruktúrával is, minél színvonalasabban tegye lehetővé. Az ő irányításuk alatt épülhetett meg ez a gyönyörű létesítmény Pázmándon.

 

 

Az egészséges életmódot nem lehet elég korán megkezdeni, ezért biztatunk mindenkit, hogy a legifjabb generációt is bírjuk mozgásra, megismertetve ezzel velük a mozgás örömét!

 

 

http://www.fehervartv.hu/video/index/20056

 

 

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár asszony, Dr. Boros Anita, vagyonpolitikáért felelős helyettes államtitkár asszony és Dr. Virányiné Dr. Reichenbach Mónika polgármester asszony is. Velünk ünnepelt Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója is és Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó is.

 

 

A köszöntőbeszédem leiratát az alábbiakban olvashatják.

 

 

„Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, köszönöm polgármester asszonynak, hogy tolmácsolta a helyben élők meghívását. A mai napon ismét együtt ünnepelhetjük szeretett településük fejlődésének egyik újabb állomását. Pontosan két állomás is lehet ez, hiszen látjuk ezt a gyönyörű tűzoltó autót, amely nemcsak Pázmánd, de Kápolnásnyék és Vereb biztonságát is fogja szolgálni, leváltva egy 20 éves IFA-t. Gratulálok hozzá. Dr. Dukai Miklós helyettes államtitkár úrnak pedig szeretném megköszönni azt a napokban hozott döntést, amely rendkívüli kormányzati döntés keretén belül több önkormányzati tűzoltóság részére biztosította azokat a forrásokat, amelyek a munkájukat segíti.

 

 

Valóban látjuk, nagyon jól, hogy jó a város településének a szlogenje, „Pázmánd a gyermekek királysága”, hiszen itt vannak velünk, itt ünnepelnek velünk. Valóban különleges ez, csak azt nem értem itt állva, hogy miért? Hogy a gyerekek együtt ünnepelik egy közösség fejlődését. Hogy együtt vannak velünk, ünnepeinken. Én ezt a példát szeretném figyelmébe ajánlani minden polgármesternek, aki most itt együtt ünnepel és azoknak is akik nincsenek itt. Nem szégyen ez, ez róluk szól. Ez az Ő életükről szól, Ők fogják használni ezeket a létesítményeket, amit itt átadunk.

 

 

De talán bővíteném a gondolatot, szerintem a nemzeti ünnepeink is a közösségről szólnak, és szabad őket együtt ünnepelni a gyermekeinkkel.

 

 

Valóban nagyot álmodtunk, hiszen látjuk ezt a létesítményt, amely sok-sok ember összefogásából jöhetett létre. Én szeretnék néhányat közülük kiemelni.

 

 

Szeretném megköszönni külön a munkáját a Nemzeti Sportközpontok főigazgatójának, Kovács Norbertnek. Az Ő munkájuk nélkül ez ilyen minőségben nem jöhetett volna létre.

 

 

Amikor egy 309 millió forintos fejlesztést adunk át, akkor tűzhet a nap és érezhetjük úgy, hogy nagyon jó lenne már bent lenni és rúgni a labdát vagy nézni a gyerekeket, de engedjék meg, hogy egy pár gondolatot megfogalmazzak, mert fontosnak tartom. Hiszen azt látom nap mint nap, hogy hajlamosak vagyunk felejteni, és hogyha mi, politikusok nem emlékeztetünk arra, hogy mi volt néhány évvel ezelőtt, akkor csak a kritikák és a szidalmak hangosak.

 

 

Nos, 2010-ben egy lesújtó népegészségügyi helyzet és egy lesújtó sportolási szokásrendszer volt az, amivel szembesülnie kellett Magyarország Kormányának. Csak néhány számot had idézzek ide:

 

 

A rendszerváltás kori 1 millió igazolt sportoló addigra, 2010-re egyötödére soványodott. A lakosságnak a sportolási szokásai olyanok voltak, hogy aki rendszeresen sportolt - és ez nem olyan nagy dolog, ez azt jelenti, hogy egy héten legalább kétszer 45 percet – a lakosság mindössze 9%-a volt ilyen, ezzel teljesen utolsók voltunk az Európai Unió tagállamai között. Ezért kellett, hogy megszülessen az a döntés, és felelős döntés volt, hogy a sport az egy nemzet stratégiai ágazat kell legyen. De mit is jelentett ez az elmúlt években? A 2010 évi költségvetés mind összesen 20 milliárd forintot tartalmazott sport támogatásra. Ma ez több mint 160 milliárd forint és ebben nincsen benne az oly sokat hallott társasági nyereségadó kedvezmény, amely sport támogatási rendszert hozott létre.

 

 

A Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programmal, melynek egyik állomása ez a mai, tanuszodák és tornatermek jöhettek létre, így érhettük el azt, hogy mára 350 ezerre nőt az igazolt sportolóknak a száma, 800 megszűnt sportegyesület indulhatott újra és a sportolási szokásokban elmondható az, hogy 2018-ra el fogjuk érni, hogy a lakosságnak a 20%-a sportol rendszeresen, most nagyjából 18%-nál tartunk.

 

 

Magyarország Kormánya felismerte azt, hogy való igaz az az állítás, hogy 1 forint sportra költött pénz az 4 forintot hoz vissza 4 év alatt. Tehát amikor a kritikákat halljuk különböző sportberuházásokról, akkor legyen mindig ez a fejünkben, hogy ez egy teljesen más hozzáállás.

 

 

Az előzőekben az volt, hogy minél jobb, ha nehéz helyzetbe kerülnek az emberek – legyen az nehéz egészségügyi vagy társadalmi helyzet – és szaladjunk nekik segíteni. Ennek a Kormánynak az a filozófiája, hogy ne kerüljenek nehéz helyzetbe. Ne kerüljenek nehéz egészségügyi helyzetbe, sportoljanak, és ne kerüljenek nehéz anyagi helyzetbe, dolgozzanak.

 

 

Nézzük meg, hogy a választókerületünkben milyen sportberuházások zajlottak az elmúlt időszakban. Tegyük ezt azért, hogy mert nagyon sok kritika van, hogy az csak egy bizonyos pontra összpontosul, még ha az a mi választókerületünkben is van:

 

 

Nos, csarnok épült Martonvásáron, Gárdonyban és ma már elmondhatjuk, hogy Pázmándon is. De épül Zichyújfaluban, döntés van arról, hogy Velencén, Felcsúton és Bicskén is épül ilyen és csapataink harcban állnak, hogy ehhez csatlakozhasson Sukoró, Vál és Csákvár. Sporttelep Fejlesztési Programban pedig a választókerületből Alcsútdobozon, Bicskén, Beloianniszban, Csákváron, Felcsúton, Gárdonyban, Mányban, Martonvásáron, Száron és Tordason is komoly sporttelep-fejlesztés volt, műfüves pályák épültek ezeken a településeken. És volt egy érdekes kuriózum, hogy Gyúrón kormányzati segítséggel vásároltuk vissza a sportpályát, amely magántulajdonba került.

 

 

Nos, én szeretnék gratulálni Pázmándnak ahhoz, hogy eljutott idáig. Szeretnék gratulálni ahhoz, hogy tudomásom szerint komoly fejlesztések fognak zajlani a közeljövőben, hiszen sikeres, vagy talán mondható, hogy majdnem sikeres pályázata van Pázmándnak atekintetben, hogy 320 millió forint igénybe vételével kerékpárút épülhessen Pázmánd és Kápolnásnyék között, és a Jezsuita örökségnek a bemutatására és ápolására 96 millió forintot nyert el a település.

 

 

Ha éppen az Országgyűlés a 2018. évi költségvetését tárgyalja, akkor el kell mondjam, hogy az a program, ami lehetővé tette ennek a sportcsarnoknak az átadását az nem akad meg, hiszen a 2018-as költségvetés is tanterem építésre 3 milliárd forintot, tanuszodára 3 milliárd forintot, bútorok és berendezésekre 3 milliárd forintot, tornaterem építésre 3 milliárd forintot, regionális sport központok létrehozására pedig 8 milliárd forintot tartalmaz.

 

 

A „Gyermekek királyságában” vagyunk, ezért engedjenek meg egy idézetet Wass Alberttől, Mire a fák megnőnek című írásában fogalmaz így:

 

 

„Akár milyen a világ, igyekezni kell megszépíteni, a gyermekekért első sorban. De magunkért is, mert ha nem, akkor miért él az ember?”

 

 

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!”

 

 

Az elhangzott beszédem felvételét a Pázmánd Televízió munkatársai rögzítették:

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=CVyzCU6cJEU&feature=youtu.be

 

 

További megjelenések:

 

 

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/sportert-felelos-allamtitkarsag/hirek/uj-tornatermet-adtak-at-pazmandon

http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/vagyonpolitikaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/uj-tornateremmel-gazdagodik-a-fejer-megyei-pazmand

http://mnsk.hu/uj-tornateremmel-gazdagodik-a-fejer-megyei-pazmand/

http://feol.hu/hirek/pazmand-sportkozpont-tornaora-sport-mozgas-1836303

Tessely Zoltán

Bicske, Szent István út 1.
eseménynaptár