Tessely Zoltán

BicskeSzent István út 1.3. választókerület
2017 Sep. 12 17:17

Testvértelepüléseken jártam

 

Az elmúlt héten választókerületem több településének testvértelepülését látogattam meg és a helyi fejlesztések érdekében egyeztettem.


• Tusnádfürdő (Bicske testvértelepülése):
o Megépült az új Városháza.
o Már épül magyar kormányzati segítséggel, az újonan vásárolt, volt bank épületének teljes átalakításával az új katolikus plébánia.
o Szeretnénk a tusnádfürdői sportpálya átépítésével méltó helyet létrehozni a Tusványosi Nyári Szabadegyetemnek... Nem lesz kis feladat.

 

 

• Szacsva (Rétyhez tartozik, mely szintén Bicske testvére):
o Nagy kihívás lesz a kis ékszerdoboz műemléktemplom és nemrégiben előkerült freskóinak megmentése a földrengés és gombafertőzés után.


• Sepsikőröspatak (Gárdony testvére):
o A Főtéren július 21-én állítottu fel Gárdonyi Géza szobrát.
o Gyönyörű az iskola előtti tér.
o Bedő Albert, 2015 nyarán felállított emléktábláját is megtekintettem.
o Az unitárius templom és környezete: Szép, megmentésre váró épület, amely nagyszerű otthona lesz gyermekbarátságok megkötésének, a két település gyermekei között.
o A Kálnoky-kastélyról nem véletlenül nem készítettem képet. Méltatlan az állapota. A családnak pedig különben is lenne oka segíteni a település rendbetételében...


• Csíkménaság (Felcsút testvére):
o Szép Bencze Gábor szobrászművészünk szobra, mely nemzeti összetartozásunkat jelképezi. Érdemes lenne a talapzatról leeső márványlapot visszaállítani a helyére és a sarjakácokat kivágni a parkból.


• Rát (Alcsútdoboz testvére):
o Szívből gratulálunk a ráti református közösségnek és Szimkovics Tibor lelkipásztornak a templom belső és energetikai felújításához, valamint a gyülekezeti ház közösségépítő, tartalmas kihasználásához.
Köszönjük, hogy Magyarország Kormánya lehetőségei szerint támogatja a határon túli magyar települések előrelépését is!

Tessely Zoltán

Bicske, Szent István út 1.
eseménynaptár